2012. június 22., péntek

Prometheus - Alien 0.

A Prometheus, amit sokat az Alien sorozat kezdő filméjen szántak sok kritikát kapott. Elődjei, avagy folytatásai igazi horror filmek, sőt talán a modern horror megalapítói, mégis ez a film szerencsére inkább a scifi kategóriába tartozik.




Rengeteg kritikát kapott a film, a logikai hibákról külön fórumokat nyitottak, ezekről nem is mondanék sokat, talán csak annyit, hogy a film történetében nem passzol teljesen a nyolcadik utas elé. Néhány jelenet nosztalgikus érzéseket kelthet az Alien rajongókban, de ennyi. Az ember azt gondolná, hogy a végkifejlet az lesz, ami a 8. utas kezdeti állapota, de nem az. Pedig nem kellett volna a történetet megerőszakolni, 1-2 pár másodperces jelenet kellett volna csak. Ez inkább nemtörődömség, aligha hiszem, hogy szándékos lenne.
Stílusában viszont nagyon különböző, míg az alien filmek rettegős horror kategórába tartoznak, a Prometheust elgondolkogtató scifinek szánták a készítők.

A scifi filmek nagy buktatója keresztények számára mindig a hordozott szellemiség. Az űr scifik száz, vagy ezer év múlva játszódnak, így kénytelenek a Bilbiával ellenmondó történetet lefesteni. Általában materialista szemlételűek, vagy ha hitet ábrázolnak, akkor az valamilyen a Biblia Istenétől eltérő istenhez szól.
Az ilyen filmeket meseként kell megnézni, szerintem egyetlen keresztény sem akad ki azon, hogy Frakk beszél, vagy hogy Mici Mackón póló van (érdekes módon azon igen, hogy nadrág nincs rajta, pedig pont alul van úgy öltözve, ahogy Isten akarja). Ezek mesék, ennek tudatában kell nézni őket. Ennek ellenére sok film áraszt szellemiséget, főleg azok, amik valamilyen létező vallás alapjaira épülnek. Pl. az Avatar ilyen volt, az föld anya imádatáról szól. Az ilyeneket nem javasolnám egyetlen kereszténynek sem, mint ahogy senki másnak sem, de a többieknek nehéz lenne elmagyarázni az okát...

Ennél a filmnél én nem éreztem ilyesmit. Talán azért, amiért a legtöbb kritikát is kapta. A film gyanítom, hogy nem úgy készült, hogy valakinek volt egy jó gondolata, valamilyen meglátása, szemlélete és azt fogalmazta filmbe. Ilyen esetekben van miről gondolkodni. A Prometheus története mögött nincs kifinomult koncepció. Mivel nem sikerült az alaphelyzetet kitalálni, a ki nem talált részeket próbálják homályos utalásokkal elfedni. Erre használják az elgondolkodtató scifik stílusát. Amire viszont volt ötletük, azt az egyik szereplő részletesen elmagyarázza a másiknak, nehogy valaki ne értse meg. Így ötvözi a gondolatébresztős stílust az amerikai szájbarágóssal.

A Prometheus operál a hittel is, de inkább bárgyú módon, nincs benne erős pozitív, vagy negatív töltés. A hittel, Istennel kapcsolatos mondanivalója nem tükröz sem hívő, sem ateista szemléletmódot. Úgy gondolom, hogy egy ateista író próbált hívő szemléletet csempészni a filmbe.

Az egyik főszereplő kutató hívő. Pár barlangrajzon és régészeti leleten talált csillagkép alapján arra következtet, hogy a terementőink azokon a csillagokon laknak. Amikor szóba kerül, hogy akkor hol van itt Isten, azzal vágja ki magát, hogy őket (mármint a mi teremtőinket) ki teremtette. Egy keresztény maximum arra a következtetésre juthatna, hogy közös a teremtőnk. Az egész furcsa, nem rétem a gondolatmenetét. Egyébként az állítólagos teremtőink által kivitelezett vérontás hatására nem vesztette el a hitét, ez pozitív. Ez a hívő vonal olyan ingatag lábakon áll, hogy senkinek a hitét nem ingatja meg. Emiatt nem venném el senki kedvét a filmtől.

Ha valaki szereti/szerette az Alien sorozatot, akkor érdemes megnéznie, hogy biztos lehessen, nem veszített volna semmit, ha nem nézi meg...


Prometheus a Port.hu-n

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése