2012. augusztus 22., szerda

A Tégla - vér, káosz és mocsok

Sztárparádé: Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon, Martin Sheen,Vera Farmiga, Mark Wahlberg, Alec Baldwin. 4 Oscar, 1 Gloden Globe. A leírás alapján is egy jó kis izgalmas rendőr kriminek ígérkezik. Minden adottnak tűnik, hogy egy kiváló filmmel töltsünk el egy estét.

Adottnak tűnik minden, de ez azon filmek egyike, amiket megbántam, hogy megnéztem. Nem ajánlom senkinek sem, akár keresztény akár nem. Eleinte még elég jónak tűnt, érdekes szituációk, személyiségek, akár jó is lehetett volna. Aztán elkezd durvulni a dolog, a nagy pörgésben teljesen el is felejtkeztem arról, hogy a távkapcsoló a kezemben van, csak meg kellene nyomni a pirosat és vége az egésznek. Nagy hiba volt, de végignéztem. Ültem a TV előtt és vártam, hátha a végkifejlet mégis felemelő lesz, vagy valami mondanivalója lesz. Csalódtam, de most már leírom, mindenki okulására. Sőt el is árulom a történet csattanóját is, aki mégis meg akarja nézni a filmet az ne olvassa tovább.

Kezdjük a látvánnyal. Talán jó a rendezés, Oscart is kapott, nem tudom megítélni, de az biztos, hogy rettentő véres és agresszív, főleg a vége felé. Egy-két villanásban meg a pornográfia határát súrolja. Fröcsög a vér, locsognak az agyak, aszott hullák, levágott testrészek. Eleinte csak kevésbé, aztán egyre durvább, ahogy szokja az ember.

A legnagyobb gáz a történet. Még világi szemmel is gáz. A maffiában mindenki beépült rendőr, még a maffia vezér is, aki gyilkolja és gyilkoltatja az embereket halomra. A rendőrségen meg mindenki maffiózó és a maffia vezér építette be őket. A végén az egyik rendőrként dolgozó maffia tag, valahogy jó útra akar térni, de mégis gyilkolászik, hogy a múltjától megszabaduljon. Aztán végül mindenki fejbe van lőve, nem lehet tudni, hogy ki volt jó és ki rossz. Ki kit miért lőt fejbe pontosan, nem világos, csak a loccsanást látod, mert ugye azt mutatni kell.
A jókat leölték a rosszak, a rosszakat a jók meg a rosszak együtt. Aztán a végén egy ember, aki valószínűleg jó kellene, hogy legyen lelövi az utolsó rosszat, holott le is lehetne csukatni. Mindenki rossz, még a maffiába épült rendőrök is brutálisak. Az elején pozitív főhősnek tűnő Matt Damon, menet közben főgonosz lesz. Kiderül, hogy mégis DiCaprio a pozitív hős, de ő is kórosan agresszív, nagyon beleéli magát a szerepébe. Ha nem vigyázol vele azonosulsz a filmben. Káosz és mocsok, ennyit tudnék írni röviden. Érték, gondolat, mondanivaló nincs benne.

Maximum annyit tudsz levenni, hogy ez a világ romlott úgy ahogy van és nincs remény a megmentésére. Radírozni kell és újra teremteni az egészet... Ezért kár elpazarolni két órát, meg még kettőt, amíg rendbe tudod szedni magad ez után.

Gáz, gáz, gáz. Legyél okosabb, mint én és ne nézd meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése