2012. szeptember 11., kedd

Nevem Sam: Szem nem marad szárazon


Sam szellemi fogyatékos, kb 7 évesnek megfelelő intelligenciával. Ki tuddja hogyan, de születik egy kislánya, akit egyedül kezd nevelni, de amikor a kislány iskolába kerül a gyámhatóság elválasztja apjától. A sors összehozza egy agersszív, rámenős, sikeres ügyvédnővel, aki végül a védője lesz. Megkezdődik a sokszor elkeseredett és szívszorító küzdelem.

Elég jónak tűnt a leírás alapján is, de végül egy nagyon tanulságos és építő film kerekedett ki belőle. Több életszituációt ismerhetünk meg a filmből. Adott a szellemi fogyatékos férfi és hasonló barátai. Érzelmekkel, kívánságokkal, életcélokkal, csalódással, megaláztatással és sok sok szeretettel a szívében. Szívszorító, amilyen szeretettel veszi körül a kislányt annak ellenére, hogy képességei határát súrolja.

Ott van egy kedves, okos kislány, aki nagyon szereti az apját, minden hibájával és furcsaságával együtt. Józan és bölcs sokszor, de azért igazi kislány. Nagyon jól kezeli apja állapotát, sokat tanulhatunk tőle. Azért választották ezt  a kislányt a szerepre, mivel van egy fogyatékos rokona is, nem is nagyon kellett színészkednie, szívből jött az a szeretet, ami látszott rajta. Nem megbocsájtja apja hibáit és tévedéseit, hanem szereti azokkal együtt.

Rita az ügyvéd rámenős, pörgős, önző, agresszív. Ha bekeveredne egy elmegyógyintézetbe nem engednék ki, de abban a helyzetben amiben él mindenki elfogadja, sőt hasznára van munkájában. Nem is önszántából vállalja el a megbízást, hanem az kivagyisága miatt keveredik bele. Van egy fia, akivel sokkal rosszabb a kapcsolata, mint Sam-nek lányával, mégis őt alkalmas anyának tartják. Sam-et és Lucy-t a kislányt látva sokat változik a hozzáállása. 

Természetesen adottak az állam képviselői, akik Lucy érdekeit akarják képviselni, de nem tudják felfogni -főleg mivel a jogban ez nem is definiálható- , hogy a szeretet sokkal fontosabb, mint az anyagi nélkülözés. Fontos szereplő még Lucy nevelőanyja, aki ugyan az állam oldalán áll, mégis mivel megszereti Lucy-t, megérti motivációikat.

Minden szereplőben találunk valami keveset -vagy többet- magunkból, így ahogy megváltozik a véleményük, mi is épülhetünk. Megérthetjük, hogy egy fogyatékos ember is szerethető, sőt nagyon szeretetre méltó a maga naív, de mély érzelmeivel. Megérthetjük, hogy a gyerek nevelése nem csak az anyagiakról szól, sőt, hiába adunk meg mindent, ha szeretet nincs bennük, semmi sem adtunk. Megérthetjük azt is, hogy ha viszont szeretjük a gyermekünket, akkor tökéletesen elégedett lehet szinte bármilyen körülmények között.

A film készítői adtak arra, hogy a fogyatékosok figurái valóságosak legyenek, ne pedig nevetségesek. Két színész maga is fogyatékos, ami a film közben nem tűnt fel.

A film vége felé Rita bevallja, hogy többet kapott Sam-től, mint amit ő adni tud. Egy ember értékét nem a képességei, eredményei vagy hasznossága adja, hanem a szeretet, ami benne van. Ezt tanulhatjuk meg Sam-től mi is. Aki hajlamos az elérzékenyülésre készítsen elő zsepit, aki nem az is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése